Автомобили, как и какво е това?

Полезни информативни статии за автомобилите, как да смените маслото, какво е съединителя и др.

Информация относно еърбег-а

Еърбег-а в автомобила се превърна в задължителен. Той представлява въздушна възглавница и е познат на света още от Втората световна война.

По онова време той се е използвал от пилотите, но не успява да се наложи в автомобилостроенето. Това се случва едва през осемдесетте години на ХХ век.

Еърбеците имат много ясна и проста задача – да предпазят пътуващите, ако се случи някакво произшествие на пътя. Това обаче не означава, че можете да карате без предпазен колан и да се чувствате спокойни.

В класическия еърбег има модул, в който се намира датчик за сблъсък, пиро-патрон и компютър, свързан към таблото с лампа. Акумулаторът захранва всичко. Дори и ако има много сериозен проблем, повечето от модулите са в състояние да издържат на резервно захранване за период от около 10 минути. Добре е да правите профилактика на ерърбеците си поне веднъж годишно, за да знаете че работят както трябва. Има чек лампа в автомобила, която сигнализира, ако има някакъв проблем. Тя трябва да изгасне, когато двигателят е запален.

Сензорите на еърбег-а не са в състояние да реагират на всеки един удар. Дори ако колата е ударена много силно при паркиране, възглавниците няма да се отворят. Активирането на пиропатрона е еднократно и след това той трябва да се подмени с нов. Неговото местоположение е зад волана или зад жабката. Някои от новите модели автомобили имат еърбег и в тавана. Вече се обмислят и такива, които се отварят навън.

Съвременните автомобили могат да отворят възглавниците в различна степен, която зависи от катастрофата и колко тежка е тя. Бордовият компютър определя степента дори и според размера на пътника.

Всичко става за около четвърт секунда. Човешкият живот може да бъде спасен с помощта на еърбег-а. Детските столчета също са много полезни и не случайно са задължителни. При отварянето на възглавниците се появява бял прах, който не е опасен. Това е талк, а неговата цел е да ги предпази от слепване.