Автомобили, как и какво е това?

Полезни информативни статии за автомобилите, как да смените маслото, какво е съединителя и др.

Спирачките на колата ви трябва да бъдат проверени

Слънцето пече, а вие сте предприели извънградско пътуване с колата си. Радвате се и сте усилили музиката. Спуснали сте и прозорците, за да влиза повече чист въздух. Докато сте в това щастливо състояние, едва ли си давате сметка, че се намирате в тежка и голяма конструкция от метал, която се движи в пространството с много висока скорост. Ако ви се наложи да спрете от 100 километра в час, спирачния ви път, заедно с реакцията ви, ще бъде около 90 метра. Това е приблизителната дължина на футболен стадион. Още повече - спирачките ви трябва да са в пълна изправност. В противен случай, спирачния път се увеличава.

Въпреки, че спирачките не са много интересни и привлекателни, както други части на автомобила, те със сигурност са от изключително голямо значение за сигурността. Те могат да бъдат на границата между живота и смъртта и да определят накъде да ви заведат. Много е важно да сте наясно в какво състояние се намират във всеки един момент.

Има много признаци, по които може да се разпознае, че спирачната система не е надеждна. Знак за това е светещата лампа на таблото, която не изгасва както обикновено или въобще не спира да свети. Каквото и да се случва, със сигурност трябва да посетите най-близкия сервиз и да видите каква е причината за това.

Повечето от автомобилите са с дискови спирачки. Те работят по същия начин, като тези на велосипедите. В хидравличната система има спирачна течност, която принуждава челюстите да се притиснат една към друга. Те създават голямо съпротивление между спирачния диск и накладките и по този начин се стига до спиране на превозното средство.

Накладките работят много добре, докато не се износят с течение на времето. Те започват постепенно да изтъняват и това ги прави неефективни. Спирането става по-трудно, в някои случаи и невъзможно.