Автомобили, как и какво е това?

Полезни информативни статии за автомобилите, как да смените маслото, какво е съединителя и др.

Безопасно ли е да карам със светеща лампа Check Engine

Има ли опасност, ако карам със светеща чек лампа?

Ако лампата за чек на двигателя свети, това означава че има някакъв проблем. Той може да бъде както дребен и незначителен, така и много сериозен, за който да се налага незабавно посещение в автосервиз. Ако става въпрос за тежък случай, тогава карането със светеща чек лампа може да причини много сериозни щети на автомобила.

Много често се случва така, че заради лоша въздушна маса от дебитомера или вакума, се получава лоша горивна смес. Т.е. горивото е много малко или притока на въздух е недостатъчен. Ако се случи това, тогава компютъра се опитва да подобри работата на двигателя като вкарва повече гориво, но за това си има определени граници.

Ако това състояние на автомобила не може да се оправи от компютъра на двигателя, тогава то се показва като светлина и се запазва в неговата памет. Всеки код, който е запаметен, означава определено нещо. Например при Форд, кодът P0171 означава, че във втори цилиндър системата е много постна. Един проблем може да се реши лесно и бързо, ако бъде намерен навреме. Така ще се избегне по-голяма повреда.

Има вероятност, сместа от гориво и въздух да предизвика детонация или предварително запалване. Така, двигателят може да получи сериозно увреждане. Ако „проверката на двигателя” свети, докато колата е в движение, тогава най-добрия вариант е автомобила да се закара в автосервиз и да му се направи диагностика.

Ако чека на двигателя мига, това е знак, че компютъра е открил грешно запалване на ДВГ. Ако шофирате с неправилно запален двигател, тогава катализатора може да се повреди, а той е много скъп. Неправилното запалване може да се предизвика от неизправни кабели или свещи. Ако скоро не сте ги подменяли, може би е добра идея да започнете с това като начало.